4.51 (201)
Zakwas buraczany przydaje się do zrobienia czerwonego barszczu, ale można go też pić na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Ma piękną barwę, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, chociaż musi odstać swoje, żeby się dobrze ukisić. Zwykle dodaje się do niego czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, ale można tez wzbogacić go chrzanem, imbirem lub kminkiem. Zobaczcie, jak zrobić zakwas buraczany.
buraki 1 kg
czosnek 0.5 szt.
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 8 szt.
pieprz 12 szt.
sól 18 g
woda 1 l
Buraki: myjemy i obieramy. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo sok z buraków barwi skórę. Kroimy je w plastry o grubości około 5 mm. Jeśli używamy drewnianej deski, zabezpieczmy ją folią spożywczą, żeby nie zostały na niej czerwone ślady, które trudno domyć. Plasterki buraka nie powinny być zbyt cienkie, inaczej będą wypływać na wierzch, przez co mogą spleśnieć. Nie musimy ich obierać, jeśli bardzo dokładnie wyszorujemy skórkę.
foodie.by.bb
Czosnek: przekrajamy wszerz na pół. Nie musimy go obierać, bo i tak przecedzamy gotowy zakwas na barszcz czerwony. Upewnijmy się jednak, że łupinka nie jest mocno zabrudzona i zdejmijmy z niej luźne fragmenty, które mogą się odrywać i wypływać na wierzch. Jeśli wolimy, możemy obrać ząbki czosnku. Przepis na zakwas z buraków często przewiduje obie metody.
foodie.by.bb
Zalewa: rozpuszczamy sól w gorącej wodzie (najlepiej kamienną, która jest bogata w mikroelementy, na przykład kłodawską). Studzimy płyn do temperatury pokojowej.
foodie.by.bb
Wypełnienie słoika: układamy buraki warstwami w czystym naczyniu (słoiku lub kamionce), na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Oprócz wymienionych w przepisie dodatków możemy wykorzystać też korzeń imbiru, chrzan, nasiona kopru lub kminek, zwłaszcza jeśli przyrządzamy zakwas buraczany do picia – będzie miał wtedy więcej smaku i właściwości zdrowotnych. Zalewamy zawartość słoja solanką. Powinna przykryć wszystkie składniki. Możemy je docisnąć, na przykład ceramicznym talerzykiem, żeby nie wypływały na wierzch. Odstawiamy. Przykrywamy naczynie gazą i zabezpieczamy ją gumką.
foodie.by.bb
Zakwas: odstawiamy na około 7 dni (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Przechowujemy w miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Żeby przyspieszyć fermentację, możemy włożyć do słoika skórkę chleba lub dolać wodę z ogórków kiszonych. Kiedy uznamy, że zakwas ma już odpowiedni smak i kolor (im dłużej będziemy czekać, tym bardziej intensywny się stanie), odcedzamy go przez gęste sitko lub gazę. Przelewamy do butelki lub czystego słoika. Przechowujemy w lodówce. Możemy dzięki niemu zrobić pyszny, tradycyjny barszcz wigilijny, ale nadaje się także do picia. Podobnie jak wszystkie kiszonki wzmacnia odporność organizmu. Buraki możemy zachować i zetrzeć do zupy.
foodie.by.bb
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.