Zając w śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso umyć, ułożyć w kamionkowym garnku, zalać maślanką i odłożyć na 2 dni w chłodne miejsce. Wyjąć z maślanki, osączyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler, marchew i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w talarki. Jałowiec, pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Przyprawami natrzeć zająca i ponownie włożyć do garnka.
Obłożyć warzywami, przykryć i odstawić na noc. Grzyby namoczyć na noc, ugotować.
Usunąć jarzyny, mięso natrzeć solą, włożyć do brytfanny i pokryć wiórkami masła i pokrojonymi w paseczki grzybami. Piec godzinę w temp. 200°C, w czasie pieczenia polewać zająca wytwarzającym się sosem i wywarem z grzybów.
Upieczone mięso polać śmietaną i dusić jeszcze 10 minut, aby sos nabrał aromatu i nieco zgęstniał.
Podawać z brukselką z wody, polaną masłem z bułeczką.
Komentarze