Zając w śmietanie

Przygotowanie: 35 minut
Marynowanie: 2 i 1/2 doby
Pieczenie: 1 godz.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
670 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 175 głosów)

Składniki:

  • comber i uda z zająca
  • 2 szklanki maślanki
  • 6 ziaren jałowca
  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • duża cebula
  • seler korzeniowy
  • marchew
  • pietruszka
  • 3 suszone grzyby
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki lekko kwaśnej śmietany
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zając w śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso umyć, ułożyć w kamionkowym garnku, zalać maślanką i odłożyć na 2 dni w chłodne miejsce. Wyjąć z maślanki, osączyć.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler, marchew i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w talarki. Jałowiec, pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Przyprawami natrzeć zająca i ponownie włożyć do garnka.
  • Obłożyć warzywami, przykryć i odstawić na noc. Grzyby namoczyć na noc, ugotować.
  • Usunąć jarzyny, mięso natrzeć solą, włożyć do brytfanny i pokryć wiórkami masła i pokrojonymi w paseczki grzybami. Piec godzinę w temp. 200°C, w czasie pieczenia polewać zająca wytwarzającym się sosem i wywarem z grzybów.
  • Upieczone mięso polać śmietaną i dusić jeszcze 10 minut, aby sos nabrał aromatu i nieco zgęstniał.
  • Podawać z brukselką z wody, polaną masłem z bułeczką.

Kalorie: 670


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy