Wytrawne racuszki na zsiadłym (kwaśnym) mleku

Wytrawne placuszki gdy podamy je z delikatną konfiturami i miękkimi owocami to rarytas.

DeseryracuchyPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 182 głosów)

Składniki:

  • zsiadłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 15 dag
  • jajka - 2 szt
  • sól - odrobina do smaku
  • cukier waniliowy - 1 op
  • spirytus 25 ml
  • lub ocet
  • miękkie owoce
  • konfitura

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dokładnie mieszamy mąkę, mleko i żółtka oraz dodajemy szczyptę soli. Z białek ubijamy pianę.
  • do ciasta dodajemy spirytus lub ocet delikatnie mieszamy z ciastem, a na koniec
  • Ciasto kładziemy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Wyjmujemy na kratkę lub kuchenny ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu i przekładamy na półmisek, lub dzielimy na porcje na talerzykach.
  • Na każdą porcję nakładamy konfiturę owocową.
  • Ja dałam konfiturę brzoskwiniową z cytryną, oraz owoce czarnej porzeczki (pozostałe z nalewki) a dla wnuków mus z brzoskwiń.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy