Wytrawne muffiny śniadaniowe

ajko zapieczone w piekarniku z grzankami, serem, boczkiem i świeżym szczypiorkiem!

Dodany przez:

Wytrawne muffiny śniadaniowe

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5-6 jajek
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki drobno pokrojonego wędzonego boczku
  • kromka chleba razowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, starty żółty ser oraz szczypiorek, dokładnie wymieszać. Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Boczek podsmażyć na patelni.
  2. Papierowe, podwójne foremki do muffinek ustawić w formie do pieczenia muffin. Na dnie każdej z nich ułożyć kilka grzanek. Następnie zalać je masą jajeczną pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca w foremce. Na wierzchu muffinek ułożyć kawałki smażonego boczku. Muffinki piec w 180 stopniach (z użyciem termoobiegu) przez ok. 15-20 minut, aż jajka się zetną.
Śniadanie Wielkanoc jajka kolacja muffiny wytrawne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy