Wytrawne muffiny śniadaniowe

ajko zapieczone w piekarniku z grzankami, serem, boczkiem i świeżym szczypiorkiem!

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 180 głosów)

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki drobno pokrojonego wędzonego boczku
  • kromka chleba razowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, starty żółty ser oraz szczypiorek, dokładnie wymieszać. Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Boczek podsmażyć na patelni.
  • Papierowe, podwójne foremki do muffinek ustawić w formie do pieczenia muffin. Na dnie każdej z nich ułożyć kilka grzanek. Następnie zalać je masą jajeczną pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca w foremce. Na wierzchu muffinek ułożyć kawałki smażonego boczku. Muffinki piec w 180 stopniach (z użyciem termoobiegu) przez ok. 15-20 minut, aż jajka się zetną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy