Wytrawne muffinki czyli babeczki z szynką, serem i cebulką

Smaczne w połączeniu z ulubiona zupą, gęstym sosem lub gulaszem

babeczkimuffinkiSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 186 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli lub vegety
  • łyżeczka listków tymianku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 4 łyżki startego wyrazistego sera( np. gouda)
  • 1 cebula
  • 4 plastry ulubionej szynki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki masła

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebule drobno pokroić, szynkę i boczek także w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć powyższe składniki.
  • W jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, czosnek, starty ser.
  • W drugiej maślankę i jaja. Wrzucić do suchych składników. Wymieszać. Dodać podsmażone składniki, wraz z tłuszczem na którym się smażyły. Wymieszać raz jeszcze, doprawić tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Naczynka żaroodporne wysmarować masłem ( ja użyłam 3 kokilek i 3 foremek do tarteletek)
  • Babeczki piec 20 minut. Podawać z zupami, gulaszem, fasolką po bretońsku.
  • Nie każdemu odpowiada smak mąki kukurydzianej, można z niej zrezygnować, dodać nieco więcej sera lub szynki:) Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy