Zapiekanka ze szparagami

Ocena:

4.48 (199)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Zapiekanka ze szparagami z makaronem i kurczakiem to coś, co podbije wszystkie podniebienia. Ten przepis to hit imprez i spotkań przy stole, bo wygląda wykwintnie, a robi się go łatwo i w mgnieniu oka! Wystarczy tylko kilka składników, żeby wyczarować pożywną i sycącą zapiekankę. Jak zrobić ten przysmak? Zobaczcie nasz prosty przepis na zapiekankę ze szparagami, który zawsze wychodzi.

Składniki:

  • zielone szparagi  1 pęczek

  • filet z kurczaka  1 szt.

  • makaron  150 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • mleko  300 ml

  • masło  30 g

  • mąka pszenna  25 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • sery  100 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

Zapiekanka ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: makaron gotujemy al dente, według instrukcji podanej na opakowaniu. W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy lub odcinamy twarde końcówki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z czosnku zdejmujemy łupinkę i drobno go siekamy. Ścieramy ser żółty.

  • Krok 2:

    Kurczak: filet płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, a następnie dorzucamy cebulkę i czosnek. Wszystko razem smażymy przez kilka minut. 

  • Krok 3:

    Sos beszamelowy: w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie powoli dolewamy mleko i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Beszamel gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, a następnie dodajemy połowę tartego sera i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

  • Krok 4:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.

  • Krok 5:

    Układanie warstw: naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy makaron, na nim kurczaka z cebulką, czosnkiem i szparagami (część zostawiamy do ozdobienia zapiekanki), a wszystko polewamy beszamelem. Na wierzchu układamy kilka gałązek szparagów. Całość posypujemy resztą tartego sera.

  • Krok 6:

    Pieczenie: zapiekankę ze szparagami wsadzamy do piekarnika na 30 minut.

Porady

  • Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem to tylko jedna z opcji, gdyż to danie świetnie smakuje też z podsmażonym indykiem lub mięsem mielonym. Warto też przetestować opcję z chorizo lub z szynką parmeńską. 
  • W wersji wegetariańskiej zapiekanka ze szparagami może być przygotowana z przeróżnymi serami zamiast mięsa. Sprawdzi się tu twardy ser typu parmezan, miękka mozzarella, a także pleśniowy camembert czy gorgonzola.
  • Zapiekanka makaronowa ze szparagami może być przyrządzona z dowolnego rodzaju makaronu. Dobrze pasują do niej krótkie makarony, takie jak penne, kokardki i świderki, ale także długie spaghetti i tagliatelle.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka ze szparagami - przepis na kilka sposobów

Zapiekanka ze szparagami jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu. Jednym z przepisów w duchu zero waste jest zapiekanka ze szparagami i ziemniakami. Zamieniamy jedynie makaron na pokrojone w plasterki gotowane ziemniaki. Taka wersja jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, więc z powodzeniem możemy zapakować ją na wynos do pracy.

Kolejny pomysł to zapiekanka ze szparagami fit, czyli odchudzona wersja podstawowego przepisu. Wystarczy użyć pieczonego kurczaka, zamiast smażonego oraz zrezygnować z sosu beszamelowego i zastąpić go jajkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym i ulubionymi przyprawami. Znacznie obniży wartość kaloryczną, dzięki temu można jeść ją bez wyrzutów sumienia. 

Jeśli chcemy wprowadzić dodatkowe smaki, to nic nie stoi na przeszkodzie, możemy ją modyfikować prawie dowolnie. Wystarczy dorzucić do niej:

  • kukurydzę - z puszki lub świeżą,
  • pomidory - świeże, z puszki lub suszone z zalewy,
  • paprykę - świeżą lub pieczoną,
  • groszek zielony - konserwowy, mrożony lub świeży,
  • fasolę - z puszki lub suszoną, wcześniej ugotowaną, dowolny rodzaj.

Pomysły na inne dania ze szparagami

Zapiekanka ze szparagami to tylko jeden z dziesiątek przepisów na szparagowe pyszności. Co jeszcze można ugotować z tych warzyw? Najczęściej spotykamy je ugotowane, upieczone lub usmażone solo, podane w towarzystwie sosu holenderskiego i jajka w koszulce. To absolutna klasyka, którą łatwo odtworzymy w swoich kuchniach. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do steka lub łososia. Ale możliwości jest więcej, oto nasze propozycje:

  • szparagi pieczone - taki posiłek robi się dosłownie w ciągu 15 minut, a smakuje wybornie. Fani mięsa, ten podstawowy przepis można wzbogacić kilkoma plasterkami szynki lub boczku. Wystarczy owinąć nimi szparagi dookoła, a następnie zapiec w piekarniku.
  • sałatka ze szparagami - to danie zawsze smakuje genialnie i można dodać do niego właściwie wszystkie ulubione składniki oraz wykorzystać resztki warzyw i serów, które mamy w lodówce. Dobrze pasują tu gotowane na twardo jajka, świeże truskawki lub wyraziste sery. Do tego wystarczy już tylko lekki winegret lub aromatyczny sos czosnkowy i lekki lunch gotowy.
  • jajecznica, omlet, frittata - szparagi wyśmienicie smakują z jajkami, to doskonały pomysł na pożywne śniadanie.
  • krucha tarta ze szparagami - robi się ją bardzo szybko, a do tego jej zaletą jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno,
  • makaron ze szparagami - główną rolę grają tu składniki dobrej jakości,
  • szparagowe risotto - to klasyka sama w sobie, ten przepis z pewnością warto wypróbować,
  • zupa krem ze szparagów - dla tych, którzy wolą lżejsze obiady,
  • szparagi w cieście francuskim - mogą być przekąska do wieczornego filmu lub imprezę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne