Wytrawne babeczki z groszkiem i kurkami

Wytrawne babeczki z groszkiem i kurkami to łatwy przepis na przekąskę z serem feta. To szybka w przygotowaniu przystawka. Spróbuj wytrawnych babeczek z groszkiem i kurkami.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • na ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 250 g mąki + do podsypywania
  • 3 łyżki sezamu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • na farsz: 2 łyżki masła
  • duża cebula, posiekana
  • szklanka kurek, posiekanych
  • szklanka mrożonego groszku
  • 100 g słonego tłustego sera typu feta, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki śmietany
  • 1–2 łyżki koperku, posiekanego
  • do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto: masło mieszamy ze śmietaną. Dodajemy mąkę, sezam, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
  2. Farsz: rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy kurki, dusimy pod przykryciem do miękkości. Oprószamy solą, odkrywamy i odparowujemy cały płyn. Groszek blanszujemy minutę we wrzątku, odcedzamy, dodajemy do kurek razem z serem i śmietaną, koperkiem oraz solą i pieprzem do smaku.
  3. Ciasto wałkujemy na cieniutkie placuszki, którymi wyklejamy metalowe foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, pieczemy na złoty kolor; studzimy. Do ostudzonych babeczek nakładamy kurkowy farsz.
  4. Z przygotowanego ciasta można też ulepić pierożki, nadziać kurkowym farszem, ułożyć na wyłożonej papierem blasze i upiec na złoty kolor.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: sałatka z kurkami i kwiatami nasturcji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy