Tort z owocami

Ocena:

4.44 (186)

  • 1 godz. 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Tort z owocami doskonale sprawdzi się na każdą rodzinną uroczystość. Sekretem tego ciasta jest biszkopt przełożony waniliowym kremem budyniowym, który wcześniej mieszamy z owocami. Do środka i do dekoracji najbardziej pasują maliny, truskawki i borówki. Aby jednak tort z kremem i owocami był pyszny, warto postawić na sezonowe dodatki.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • cukier drobny  180 g

  • mąka tortowa  150 g

  • mąka ziemniaczana  120 g

  • mleko  1 l

  • budyń waniliowy  8 g

  • cukier  30 g

  • masło  250 g

  • cytryna  0.5 szt.

  • cukier puder  10 g

  • owoce leśne  100 g

  • truskawki  500 g

Tort z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piana na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę, a pod koniec stopniowo dodajemy drobny cukier.

  • Krok 2:

    Ciasto na biszkopt: do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do piany z białek dodajemy żółtka. Mieszamy, a następnie stopniowo dosypujemy dwa rodzaje mąki z drugiej miski. Składniki łączymy dużą drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera na niskich obrotach.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 4:

    Pieczenie: biszkopt na tort z owocami wstawiamy do piekarnika na 25–30 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy drewnianego patyczka. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, po czym wyjmujemy z blachy, ostrożnie odwracając ją do góry dnem.

  • Krok 5:

    Budyń na krem: w 200 ml zimnego mleka dokładnie mieszamy proszek na budyń. Do pozostałego mleka dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rozmieszany budyń i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Zestawiamy z kuchenki do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Krem do tortu z budyniu: masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.

  • Krok 7:

    Krojenie biszkoptu: ciasto kroimy na trzy równe blaty.

  • Krok 8:

    Poncz: wyciskamy sok z połówki cytryny. W 100 ml letniej wody rozpuszczamy cukier puder. Dodajemy sok i mieszamy. Ponczem nasączamy po kolei każdy z blatów do tortu z owocami.

  • Krok 9:

    Owoce: myjemy i wycinamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Zostawiamy dwie garści całych owoców do dekoracji. Pokrojone owoce mieszamy z połową kremu budyniowego.

  • Krok 10:

    Kompozycja: na pierwszy blat nakładamy połowę kremu z owocami. Przykrywamy drugim blatem, na którym także rozprowadzamy taki sam krem. Całość przykrywamy trzecim blatem. Górę i boki tynkujemy kremem bez owoców. Wierzch dekorujemy pozostawionymi owocami.

  • Krok 11:

    Gotowy tort z owocami: wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia). Po tym czasie możemy przełożyć tort na paterę i podać na stół.

Porady

  • Blachę na biszkopt możemy także posmarować masłem i obtoczyć bułką tartą.
  • Mieszając masę na biszkopt, staramy się nie popsuć struktury ubitej piany.
  • Jeśli obawiamy się zakalca, możemy dodać 5 g proszku do pieczenia. Mieszamy go z mąką lub żółtkami i dodajemy do piany z białek, zgodnie z przepisem. 
  • Krem możemy przygotować również na bazie domowego budyniu waniliowego
  • Aby owoce do dekoracji nie ściemniały, można je skropić sokiem z cytryny lub na chwilę zanurzyć w gazowanej wodzie.
  • Masło na krem powinno być w temperaturze pokojowej.
  • Biszkopt na tort z owocami możemy nasączyć także ponczem z herbaty. Ciekawym dodatkiem  będzie aromat do ciasta (pomarańczowy, rumowy lub migdałowy) bądź kilka kropel alkoholu, np. rumu – wystarczy 50 ml dla podkręcenia smaku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort z owocami – warianty przepisu

Przepis na tort z owocami możemy modyfikować na wiele różnych sposobów. Poniżej zebraliśmy najpopularniejsze warianty:

  • tort z mascarpone i owocami – w tej wersji biszkopt przekładamy kremem na bazie bitej śmietany i serka,
  • tort jogurtowy z owocami – tym razem blaty przekładamy masą przygotowaną z jogurtu naturalnego, śmietany i rozpuszczonej w ciepłej wodzie (i przestudzonej) żelatyny, 
  • tort śmietanowy z owocami – to zdecydowanie najprostsza wersja, czyli biszkopt, śmietana ubita z cukrem pudrem i świeże owoce,
  •  tort czekoladowy z owocami – do masy na biszkopt dodajemy kakao. Czekoladowe blaty przekładamy kremem śmietankowym lub czekoladowym,
  • tort z owocami i galaretką – owoce ułożone na torcie możemy polać tężejącą galaretką w ulubionym smaku,
  • naked cake z owocami – w tej wersji na boki tortu nie nakładamy kremu, pozostawiając widoczne warstwy.

Dekoracja do tortu z owocami

Ilość pomysłów na ozdobienie tortu z owocami ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Warto jednak sięgnąć po sprawdzone sposoby, dzięki którym wypiek będzie prezentował się wytwornie i estetycznie:

  • ozdoby z owoców do tortu – do dekoracji możemy wykorzystać owoce w całości, a nawet truskawki z szypułkami – zielone listki będą ładnie kontrastowały z kolorem czerwonym. Świetnie wyglądają również truskawki pokrojone w plasterki i ułożone wzdłuż krawędzi tortu,
  • polewa czekoladowa – na wierzch tortu możemy położyć także polewę z czekolady deserowej lub mlecznej,
  • polewa z karmelu – to z kolei propozycja dla amatorów bardzo słodkich wypieków. W domowej wersji przygotujemy go z cukru, masła i śmietanki. Możemy dodać dwie szczypty soli, jeśli lubimy solony karmel
  • ozdoby z kwiatów – do dekoracji świetnie sprawdzają się jadalne kwiaty. Mogą być także takie z domowego ogródka, pod warunkiem, że uprawiamy je bez pestycydów.

Tort z owocami sezonowymi

Do tortu warto wybrać owoce sezonowe – wtedy, gdy są najładniejsze i najlepsze w smaku. Jesienią czy zimą zamiast truskawek, jeżyn i malin można wybrać:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne