Tort Marcello

Ocena:

4.46 (181)

  • 60 min.

Mocno czekoladowy tort z dodatkiem wiśni.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
  • Krem czekoladowy:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 - 1 szklanki cukru pudru
  • Dodatki:
  • 300 g świeżych wiśni, wypestkowanych i przekrojonych (mrożone, wcześniej rozmrażamy i odsączamy).

Tort marcello - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszany razem z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego pieczemy 3 krążki (tortownica o śr. 26 cm). Każdy piec przez około 10 minut w temperaturze 190ºC ( do suchego patyczka). Ostudzić.
  • Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na biała, puszystą masę. Dodajemy cukier i ubijamy. Następnie podgrzewamy mleko i dodajemy czekoladę, rozpuszczamy cały czas mieszając, aby nic nie przywarło do garnka. Postarajmy się jak najkrócej gotować.
  • Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
  • Ostudzone krążki biszkoptu przekładamy kremem czekoladowym i wiśniami. Wkładamy do lodówki na co najmniej parę godzin. Dekorujemy polewą czekoladową.

Porady

Zobacz także przepis na klasyczny tort śmietankowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne