Wyśmienity smalec wg Aleex

Kiedy otwierasz słoik z tym smalcem - pachnie w całym domu.

Przekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 186 głosów)

Składniki:

  • 70 dkg świeżej słoniny
  • 25 dkg łopatki
  • 25 dkg karkówki
  • 25 dkg boczku
  • 4 duże cebule
  • mielony pieprz
  • majeranek
  • 5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Słoninę pokroić w małą kostkę, wrzucić do dużego garnka, wlać 1/2 szklanki wody.
  • Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste.
  • Mięso i boczek opłukać i osączyć, pokroić w małą kostkę i dodać do roztopionego tłuszczu ze skwarkami.
  • Smażyć przez 1 - 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  • Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, a później w plasterki. Dodać do naczynia z mięsem i skwarkami.
  • Gdy cebula się zezłoci, garnek ze smalcem odstawić z ognia.
  • Kiedy smalec nieco przestygnie, dodać pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku i majeranek. Wymieszać i przelać do kamiennego naczynia lub do słoików.
  • Smalec można przechowywać nawet kilka miesięcy.
  • Smakuje rewelacyjnie. Polecam!

Porady

Zobacz też: smalec domowy z fasoli, cebulką, a może ze śliwką?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy