Wyśmienite faworki wg Aleex

Kruchutkie faworki, które rozpływają się w ustach.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 30 dkg mąki
  • cukier puder z cukrem waniliowym
  • smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. W misce utrzeć cukier, szczyptę soli, masło, żółtka, śmietanę i spirytus.
  2. Przez sitko dosypujemy mąkę - tyle, aby ciasto dało się łatwo ucierać. ucierać przez 5 minut.
  3. Utarte ciasto wyłożyć na stolnicę, wsypać resztę mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką, ponieważ łatwo wysycha.
  4. Odcinamy po kawałku, cienko wałkujemy i wycinamy nożem paseczki. każdy powinien mieć długość około 8 cm. W środku każdego paska nożem zrobić nacięcie, pasek przełożyć - formując faworki.
  5. Smażyć w gorącym smalcu, do którego na początku wlewamy spirytus. Faworki usmażone na złoty kolor, osączyć na papierowych ręcznikach. Przełożyć na półmisek, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
  6. Smakują rewelacyjnie. Polecam.
  7. Smacznego!
deser dla dzieci ciasteczka tłusty czwartek chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze