Wyrolowana kanapka

Najlepsze na ciepło, ale i na zimno bardzo smaczna przekąska :)

dania mięsneSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
100.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 195 głosów)

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki + 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • po 150 g salami i mortadeli w plasterkach - u mnie szynka
  • po 150 g mozarelli i sera wędzonego w plasterkach - u mnie ser żółty
  • 1 żółtko + 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W 300 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 2/3 ilości mąki, sól (szczyptę odłożyć), dolać oliwę i wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać szczyptą soli. Wędliny i sery pokroić na kawałki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
  • Dokładnie skleić końce, ułożyć na balsze wyłożonej pergaminem (jeżeli jest za długie, zwinąć w kształt półksiężyca).
  • Posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 20 minut.
  • Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złotobrązowego koloru.
  • Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na kromki.

Kalorie: 100.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy