Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi
Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi - Przepis na Wykwintny pasztet z orzechami włoskimiWłasnoręcznie zrobionego pasztetu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Pasztet
- Czas przygotowania:
- 7 min.
- Dla ilu osób:
- dla 5 osób
Ocena:
(średnia 4.49 z 197 głosów)
Składniki:
- 600 g wieprzowiny
- 600 g filetów z kurczaka
- 400 g drobiowej wątróbki
- 80 g orzechów włoskich
- 2 kostki bulionowe
- 2 duże marchewki
- mały seler
- 3 -4 jajka
- cebula
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól,pieprz do smaku
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli 2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa, mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar przecedzić.
- Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.
- .Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.
Porady
Zobacz też: Pasztet – domowy specjał nie tylko na święta
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
120 min.

Domowy pasztet idealny na śniadanie.Polecam również na Wielkanoc
Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi
Czas przygotowania:
80 min.

Pyszna i aromatyczna szarlotka w sam raz na chłodne dni.
Szarlotka z orzechami włoskimi.
Czas przygotowania:
40 min.

sałatka ta jest oryginalna i naprawdę smaczna.
sałatka z orzechami włoskimi
Czas przygotowania:
40 min.

Przygotowanie: 40 minut
Gotowanie: 1 i 1/2 godziny
Pieczenie: 1 godzina
Chłodzenie: 2 godziny
Pasztet z orzechami
Czas przygotowania:
30 min.

Dostałam ten przepis od koleżanki, wypróbowałam i pokochałam!
Sałatka z orzechami włoskimi
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 120 kcal
Sałatka selerowa z orzechami włoskimi
Czas przygotowania:
40 min.

najprostsza odmiana dla niedzielnego obiadu
puree z orzechami włoskimi
Czas przygotowania:
4320 min.

Przepyszne śliwki nadziewane orzechami w słodkiej zalewie-idealne do lodów i deserów.
Sliwki węgierki z orzechami włoskimi.
Poziom trudności:
Łatwy
Czas przygotowania:
240 min.

Wykwintny kompot z suszu to elegancki napój na stół wigilijny. Suszone owoce symbolizują dostatek i są życzeniem, aby w przyszłym roku było równie obficie przy wigilijnym stole. Cynamon i goździki to przyprawy, które nadają charakterystycznego słodkiego zapachu. Kompot wigilijny jest w wielu domach już tradycją – nic dziwnego! Przygotowanie go jest wręcz banalne, a smak podbija serca (i podniebienia) większości gości przy świątecznym stole.