Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi

Własnoręcznie zrobionego pasztetu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Pasztet

Czas przygotowania:
7 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 197 głosów)

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 400 g drobiowej wątróbki
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 kostki bulionowe
  • 2 duże marchewki
  • mały seler
  • 3 -4 jajka
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól,pieprz do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli 2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa, mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar przecedzić.
  • Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.
  • .Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.

Porady

Zobacz też: Pasztet – domowy specjał nie tylko na święta

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy