Wstążki cukinii z bobem, bryndzą i granatem

Cukinię można kroić nie tylko w plasterki. Przy użyciu obieraczki do warzyw uzyskasz z niej cienkie i długie wstążki przypominające makaron - poda jej na przykład z bobem, bryndzą i granatem.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 166 głosów)

Składniki:

  • opakowanie mrożonego bobu
  • 15 dag rukoli
  • 150 ml oliwy
  • szczypta cukru
  • garść listków mięty
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • sól
  • nieduży owoc granatu
  • sok z 1 cytryny
  • 20 dag sera typu bryndza

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Rozmrażamy bób, obieramy z łupin (nie gotujemy – mrożony jest już zblanszowany). Garść rukoli miksujemy ze 100 ml oliwy, cukrem, kilkoma listkami mięty i odstawiamy do lodówki.
  • Cukinie tniemy na cienkie (2-mm), długie paski, najlepiej na mandolinie. Oprószamy solą, zostawiamy na sitku. Granat obieramy.
  • W miseczce mieszamy sok z cytryny ze szczyptą soli i resztą oliwy. Cukinię lekko osuszamy bawełnianą szmatką, mieszamy ją z bobem, pestkami granatu i sosem cytrynowym.
  • Do miski wrzucamy niezmiksowaną rukolę, listki mięty, polewamy sosem miętowym. Na to wykładamy zawartość miski z bobem, całość obsypujemy pokruszonym serem.
  • Przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Opasły Tom w Warszawie.

Porady

- W tym okresie chętnie wykorzystuję taki bób. Bez gotowania i jako dodatek do zup zimowych. Dbam, aby się w nich nie rozgotował i zachował swój zielony kolor. Jest pyszny, gdy połączymy go z drobnymi kawałkami chrupiącego boczku, posiekaną miętą, sokiem z cytryny i oliwą. - Pestki granatu są idealnym owocem do odświeżenia smaku sałatek. Zachowują jędrność przez cały czas i sos nie jest w stanie odebrać im tej wartości, w przeciwieństwie do innych owoców. Moje ulubione połączenie to ugotowana ciecierzyca, uprażone i obrane duże kawałki orzechów laskowych, granat i solidna porcja posiekanej kolendry, a całość wymieszana z cytrynowym winegretem na miodzie. - Ser w tej sałatce musi być ostry i słony. Owcza feta, bryndza, solony ser kozi są zdecydowanie.

Potrawy z bobu - 14 przepisów

Bób - gotowanie, właściwości i ciekawostki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy