Wołowina z grilla - pyszne kanapki

Soczysty rostbef o pikantnym posmaku - idealny do chrupiących kanapek z grilla.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 12 plastrów rostbefu (po ok. 10 dag, każdy o grubości około 1 cm, z cienką warstwą tłuszczu)
  • 3 łyżki harissy*
  • 3 pomidory śliwkowe
  • sól
  • 3 gałązki mięty
  • 5 cienkich podpłomyków
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Dobieramy po 2 równe kawałki mięsa. Po jednej stronie smarujemy je cienką warstwą harissy.
  2. Na jednym kładziemy po 2 plastry pomidora, oprószamy solą, posypujemy miętą i kładziemy złożony kawałek podpłomyka. Przykrywamy plastrem mięsa.
  3. Kanapki związujemy sznurkiem kuchennym. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy kanapki na rozgrzany grill, pieczemy po 5 min z każdej strony. Mięso powinno być różowe.
  4. Podajemy z dipem z pieczonego, roztartego z czosnkiem, oliwą i przyprawami bakłażana.
  5. Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" 6/2017

Wskazówki

Harissa: To mieszanka przyprawowa na bazie chili, która jest powszechnie stosowana w kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej. Jest serwowana jako przystawka, w której zanurza się kawałki mięsa z grilla, można też dodawać ją do zup i gulaszów lub stosować jako dodatek do kuskusu. Harissa jest dodawana do purée ze świeżych pomidorów, można podawać ją jako dip do kebabów lub przekąsek. Po połączeniu z jogurtem naturalnym harissa jest doskonałą marynatą do mięsa wieprzowego i drobiu.

Wypróbuj też przepis na sałatkę do grilla 

Zobacz też: karkówka z grilla - sprawdzone triki i przepisy

grill wołowina kanapki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy