Wołowina szpikowana

Przygotowanie: 2 godziny Porcja: 360 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Wołowina szpikowana

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 i 1/2 kg wołowiny bez kości
  • 5 dag słoniny
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 3 suszone grzyby
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • po 4 ziarna pieprzu i jałowca
  • cebula
  • 1/2 szklanki octu

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić z błon, zbić lekko tłuczkiem.
  2. Marynata: zagotować wodę z przyprawami i pokrojoną cebulą, wlać ocet. Zalać marynatą mięso w garnku, chłodzić w lodówce przez noc. Mięso wyjąć, osączyć, naszpikować pokrojoną w słupki słoniną, oprószyć solą, pieprzem, papryką i szczyptą mąki. Obrumienić na oleju. Podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy z marynaty i suszone grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny.
  3. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć. Sos z duszenia zaprawić pozostałą mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Pieczeń pokroić na cienkie plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
mięso obiad pieczeń wołowina słonina suszone grzyby Wołowina szpikowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy