Wołowina po niemiecku

niby ostra ale słodka...smaczna :)

dodany przez: Aida aida

ogórki konserwowe dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 198 głosów)

Składniki:

  • 500g wołowiny
  • tyle samo cebuli
  • 4-6 ogórki konserwowe
  • smalec
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz
  • 3 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Wołowina po niemiecku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Mięso dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki również w kostkę :) w garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę; lekko ją rumienimy i dodajemy mięso. Przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ogórki, goździki, ziarenka pieprzu, listki laurowe i zalewamy wszystko bulionem. Mieszamy , przykrywamy i gotujemy około 2 godzin na średnim ogniu (aż mięsko zmięknie). Następnie zagęszczamy mąka i doprawiamy smak cukrem i sokiem z cytryny (ew jeszcze pieprzem i solą). Podajemy np. z kopytkami, kaszą, ryżem etc można posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Zobacz też: Golonka po bawarsku i 9 innych klasyków z kuchni niemieckiej

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy