Włoskie poduszeczki z pesto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać masło, jajka, śmietanę, mąkę, wymieszać (jeśli potrzeba, dodać więcej mąki) i przyprawić.
Pesto: czosnek obrać. Bazylię umyć. Orzeszki podprażyć na suchej patelni – kilka zostawić do dekoracji. Czosnek, bazylię, orzeszki zmiksować z parmezanem, po trochu wlewając oliwę, oprószyć solą. Pesto powinno być gęste.
Masę ziemniaczaną cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na połowie każdego kwadratu ułożyć łyżeczkę pesto, złożyć, formując prostokąt, brzegi zlepić.
Pierożki ugotować w osolonym wrzątku (2–3 minuty). Posypać orzeszkami i parmezanem.
Komentarze