Włoskie poduszeczki z pesto

Ocena:

4.51 (200)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag orzeszków piniowych (ew. orzechów włoskich lub pestek słonecznika)
  • 8 dag startego parmezanu
  • 8 łyżek oliwy
  • sól

Włoskie poduszeczki z pesto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać masło, jajka, śmietanę, mąkę, wymieszać (jeśli potrzeba, dodać więcej mąki) i przyprawić.
  • Pesto: czosnek obrać. Bazylię umyć. Orzeszki podprażyć na suchej patelni – kilka zostawić do dekoracji. Czosnek, bazylię, orzeszki zmiksować z parmezanem, po trochu wlewając oliwę, oprószyć solą. Pesto powinno być gęste.
  • Masę ziemniaczaną cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na połowie każdego kwadratu ułożyć łyżeczkę pesto, złożyć, formując prostokąt, brzegi zlepić.
  • Pierożki ugotować w osolonym wrzątku (2–3 minuty). Posypać orzeszkami i parmezanem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne