Włoski krem z ciecierzycy

Pyszny,bardzo sycący włoski krem z ciecierzycy.

dodany przez: Madleine madleine

zupy krem przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)

Składniki:

  • Opakowanie suchej ciecierzycy ( namoczonej przez noc) ok 400 g
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • 30 ml naparu z rozmarynu
  • makaron
  • szklanka bulionu warzywnego

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Włoski krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odkładamy 1/4 cieciorki do osobnej miseczki.
  • W osobnym garnuszku na oliwie szklimy czosnek i cebulkę.Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pomidory z puszki i szklankę bulionu. Gotujemy na małym ogniu i wlewamy napar z rozmarynu suszonego ( do szklanki wsypujemy łyżkę rozmarynu i zalewamy wrzątkiem,czekamy aż się zaparzy,odcedzamy na sitku). Całość miksujemy na krem i dodajemy resztę ciecierzycy.
  • Doprawiamy do smaku i podajemy z ulubionym makaronem!

Porady

Zobacz też: dania z ciecierzycy


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy