Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu.

Dodany przez:

Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Składniki na placki:
  • - 1 kg ziemniaków
  • - 2 jajka
  • - 3 łyżki mąki
  • - ½ pęczka natki pietruszki
  • - ½ pęczka koperku
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - sól, pieprz do smaku
  • - olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • - 2 średnie cebule
  • - 2 łyżki oleju
  • - ¼ szklanki wody
  • - 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • - pieprz czarny do smaku
  • - ½ pęczka szczypiorku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
  2. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
  3. Smacznego!
ser obiad wegetariańska placki ziemniaczane Mońki sos serowy topiony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy