Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą
Ocena:
4.46
(171)
25 min.
dla 5 osób
smaczna, pożywna a dzięki czosnkowi-aromatyczna.zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia
Składniki:
1 duża cukinia (około 1 kg)
2 szklanki zielonej fasolki ciętej (może być mrożona)
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1 łyżka oleju rzepakowego
1,25 litra rosołu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki śmietany
pieprz kolorowy świeżo mielony
duży ząbek czosnku
Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (jeśli ugotujemy ją w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu to po przestygnięciu nie będzie sypka i jej połowę możemy wtedy pokroić w kostkę). Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem. Fasolkę wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 5 minut (aż fasolka będzie miękka). Następnie dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.