Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą

Ocena:

4.46 (171)

  • 25 min.
  • dla 5 osób
smaczna, pożywna a dzięki czosnkowi-aromatyczna.zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia

Składniki:

  • 1 duża cukinia (około 1 kg)
  • 2 szklanki zielonej fasolki ciętej (może być mrożona)
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,25 litra rosołu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietany
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • duży ząbek czosnku

Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (jeśli ugotujemy ją w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu to po przestygnięciu nie będzie sypka i jej połowę możemy wtedy pokroić w kostkę). Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem. Fasolkę wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 5 minut (aż fasolka będzie miękka). Następnie dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne