Wino ze śliwek

Wino ze śliwek jest niezwykle proste w wykonaniu a także później niesamowite w smaku

Dodany przez:

Wino ze śliwek

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.2 z 5 głosów)

Składniki

  • 2,25 kg śliwek
  • 1,35 kg cukru
  • 4 l wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • drożdże winne

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, przetnij na pół usuwając pestkę i wrzucaj do dużego garnka. Zalej śliwki gorącą wodą, przykryj i pozostaw na 4 dni.
  2. Mieszaj 2 razy dziennie, a następnie dodaj cukier mieszając energicznie aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Dodaj drożdże i przykryj. Mieszaj regularnie przez kolejne 5 dni.
  4. Po upływie wymaganego czasu przelej całość do butelki do fermentacji wina, załóż korek ze szklaną rurką i pozostaw do dalszej fermentacji.
  5. Kiedy fermentacja ustanie zlej wino przez sitko do czystych butelek lub słoików i pozostaw do leżakowania w chłodnym miejscu na następne kilka miesięcy. Jeżeli widzisz że w słoikach jest dużo osadu i wino nie jest klarowne, ponownie je przelej przez bardzo drobne sitko a najlepiej przez gazę.
  6. Odstaw na kilka dni, jeżeli jest już klarowne przelej do butelek i zakorkuj.
  7. Powyższe wino powinno poleżeć najlepiej około 12 miesięcy aby było w pełni dojrzałe i smakowite.
wino napoje śliwki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze