Winko z modraków

Ocena:

4.46 (166)

  • 168 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Nauczyła mnie go robic babcia

Składniki:

  • 1/2 litra płatków modraka (nazwa botaniczna chaber bławatek)
  • 4 łyżki cukru

Winko z modraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kwiaty chabra zbieramy z daleka od ruchliwych dróg itp. Najczęściej rośnie na obrzeżach pól ze zbożem. Obrywamy dokładnie wszystko co niebieskie. Płatki wsypujemy do litrowego słoika, wsypujemy cukier i zalewamy wodą do wysokości 2 cm od góry słoika. Następnie przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i przymocowujemy ją gumką lub sznurkiem. Odstawiamy na ok. tydzień w nasłonecznione miejsce (najlepiej na okno). Napój jest gotowy do spożycia jak nabierze różowego koloru. Przed podaniem usunąć płatki i zamieszać zawartość słoika. W razie potrzeby można dosłodzić. Napój ma słodko-kwaśny smak i jest lekko musujacy. Wbrew nazwie nie zawiera alkoholu i mogą go pic zarówno dorośli jak i dzieci. Najsmaczniejszy jest lekko schłodzony. Nie trzeba ściśle trzymać się podanych proporcji. Jeśli robimy w słoiku o innym rozmiarze to płatków ma byc ok. pół naczynia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne