Wilgotne babeczki mandarynkowe z sosem czekoladowo-imbirowym

Kuszą cytrusowo-korzennym aromatem.

Deserybabeczkimuffinki

Czas przygotowania:
15 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 193 głosów)

Składniki:

  • 100g mąki żytniej razowej
  • 100g mąki żytniej zwykłej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pięć płaskich łyżek fruktozy
  • 1 małe jajko
  • 110 ml maślanki
  • jedna niepełna łyżka oleju
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • dwie duże, hiszpańskie mandarynki
  • płatki migdałowe
  • 12 cząstek mandarynki (możliwie małych i kwaśnych)
  • SOS:
  • 12 kostek czekolady gorzkiej (co najmniej 70% kakao)
  • troszkę mleka
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • łyżeczka kawy zbożowej

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę (oba typy), sodę, proszek, fruktozę. W drugiej łączymy maślankę, jajko, olej, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz dwie mandarynki, uprzednio obrane i zmiksowane w blenderze.
  • Dolewamy mokre składniki do suchych, mieszamy szybko, tylko do połączenia się składników. Do foremek wkładamy po jednej cząstce mandarynki. Wykładamy ciasto do foremek (ja użyłam silikonowej formy, więc nie musiałam natłuszczać, ani wykładać papierem), prawie całkowicie wypełniając. Sypiemy każdą babeczkę płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez czas podany powyżej. Gdy sie upieką wyłączamy piekarnik i czekamy 15 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze ok. 15 minut.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka, dodajemy imbir i kawę zbożową, cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Masę wykładamy na babeczki łyżką. Podawać natychmiast po nałożeniu sosu.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy