Wilcze kluchy

Wilcze kluchy to bardzo syte kluski z mięsnym farszem .Robię je często, bo uwielbia je mój mąż.

Dodany przez:

Wilcze kluchy

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Składniki

  • 1,5kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 0,4kg łopatki wieprzowej
  • 0,4kg wołowiny gulaszowej
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka oregano
  • włoszczyzna
  • olej
  • sól, pieprz
  • Zasmażka:
  • 2 cebule
  • 0,2kg kiełbasy żywieckiej
  • 0,2kg boczku wędzonego

Przygotowanie

  1. 1.
  2. Mięso ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny, wystudzić. Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju.
  3. 2.
  4. Mięso i cebulę zmielić maszynką, dodać jajko, przyprawy: majeranek, czosnek granulowany,oregano, vegete, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  5. 3.
  6. 1 kilogram ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Resztę zetrzeć na tarce.
  7. 4.
  8. Ziemniaki połączyć ze sobą dodać jajko, mąkę pszenna i ziemniaczaną dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta odrywać kawałki, nadziewać mięsem i formować podłużne kluchy.
  9. 5.
  10. Kluchy gotować w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie – po wypłynięciu jeszcze około 15 minut.
  11. 6.
  12. Na patelni przesmażyc pokrojoną w kostkę kiełbasę,boczek i cebulę. Wilcze kluchy polej zasmażką. Smacznego:)
mięso obiad kolacja ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze