Wilcze kluchy

Wilcze kluchy to bardzo syte kluski z mięsnym farszem .Robię je często, bo uwielbia je mój mąż.

Pierogi

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 186 głosów)

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 0,4kg łopatki wieprzowej
  • 0,4kg wołowiny gulaszowej
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka oregano
  • włoszczyzna
  • olej
  • sól, pieprz
  • Zasmażka:
  • 2 cebule
  • 0,2kg kiełbasy żywieckiej
  • 0,2kg boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.
  • Mięso ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny, wystudzić. Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju.
  • 2.
  • Mięso i cebulę zmielić maszynką, dodać jajko, przyprawy: majeranek, czosnek granulowany,oregano, vegete, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  • 3.
  • 1 kilogram ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Resztę zetrzeć na tarce.
  • 4.
  • Ziemniaki połączyć ze sobą dodać jajko, mąkę pszenna i ziemniaczaną dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta odrywać kawałki, nadziewać mięsem i formować podłużne kluchy.
  • 5.
  • Kluchy gotować w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie – po wypłynięciu jeszcze około 15 minut.
  • 6.
  • Na patelni przesmażyc pokrojoną w kostkę kiełbasę,boczek i cebulę. Wilcze kluchy polej zasmażką. Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy