Wigilijny karp faszerowany w galarecie mojej mamy

Bardzo smaczny karp na wigilię,polecam.

ryba

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 karp (około1,20)
  • 1 kostka grzybowa
  • włoszczyzna bez kapusty
  • cebula
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • Farsz:
  • 5 dużych pieczarek
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1,5 szklanki suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia(2 łyżki)
  • Galareta:
  • 3 szklanki wody
  • 5 czubatych łyżeczek
  • żelatyny
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • sól
  • cukier do smaku
  • (1/2 łyżeczki)
  • sok z cytryny
  • dodatkowo:
  • 2 jajka na twardo
  • plasterki cytryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Karpia sprawić,pokroić w dzwonka ułożyć w garnku,dodać włoszczyznę pokrojoną w kawałki,liść laurowy,cebulę,ziele.
  • Zalać wodą tak, żeby ryba była przykryta,dodać kostkę grzybową(ewentualnie odrobinę posolić) gotować na małym ogniu około 15.20 min.
  • Ugotowanego karpia wyjąć na talerz i wystudzić,ułożyć dzwonka na półmisku.
  • Pieczarki umyć,grzyby zalać wodą ,moczyć 15 min,po tym czasie grzyby i pieczarki skręcić przez maszynkę.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę,zeszklić na 1 łyżce oleju,dodać zmielone grzyby i pieczarki,dodać do cebuli ,smażyć 15 min na małym ogniu.
  • Do usmażonych grzybów ,dodać wcześniej namoczone i odsączone rodzynki,posolić, posypać pieprzem ,dokładnie wymieszać.
  • Gotowym farszem nadziać dzwonka na półmisku,udekorować jajkiem na twardo cytryną,oraz natką z pietruszki.
  • Gotowego karpia zalać tężejącą galaretą,(galareta musi lekko tężeć ,polewamy na karpia łyżką)przed podaniem można udekorować majonezem.
  • Wykonanie galarety:
  • Wodę zagotować z kostką warzywną,wyłączyć,wsypać żelatynę i energicznie mieszając, rozpuścić.
  • Doprawić cukrem,sokiem z cytryny i ewentualnie solą,przecedzić przez bardzo drobniutkie siteczko raz,następnie jeszcze raz przez gazę.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy