Wigilijny barszcz z grzybami okraszony cebulką

Barszcz z grzybami co roku gości na naszym wigilijnym stole

Zupybarszcz

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2 garści suszonych borowików lub podgrzybków
  • 2 l wody
  • butelka zakwasu na barszcz biały
  • sól,pieprz
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2-3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Grzyby przepłukać,namoczyć na noc.Na drugi dzień nastawić grzyby razem z wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.
  • 2.Do grzybowego wywaru wlać butelkę zakwasu ( jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego można wlać mniej ).Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3.Cebulę zeszklić na maśle.Barszczyk podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami i ze skwarkami z cebulki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy