Wigilijny barszcz buraczano-malinowy z uszkami z pieczarek

Smakowity czerwony barszczyk do uszek i krokietów.

Zupybarszczbarszcz wigilijnyuszka

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Składniki:

  • Barszcz czerwony:
  • 8 czerwonych buraków
  • 2.5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka roztartego majeranu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki soku malinowego
  • 2-3 łyżki octu
  • Uszka z pieczarkami:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtka
  • sól
  • gorąca woda
  • Farsz pieczarkowy:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Buraki obrać , zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać wodą , dodać , liście laurowe , ziele angielskie i trochę soli.Gotować do miękkości buraków, odstawić na 3-4 godz.
  • Następnie dokładnie przecedzić, wstawić na kuchnię i zagotować na małym ogniu, dodać ocet , sok malinowy majeranek , pieprz , sól(ewentualnie cukier do smaku)minutkę zagotować.
  • Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować , wykrawać szklanką małe placuszki lub kwadraty, nakładać po trochu farszu i zlepiać uszka zawijać na palcu.
  • Gotować około 2 min od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie .
  • Wykonanie farszu:
  • Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, cebule pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na oleju, dodać starte pieczarki i smażyć razem około 10 min , aż wyparuje cały płyn i farsz będzie suchy.Doprawić solą i pieprzem.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy