Wieprzowina z warzywami

Kolejna propozycja dania z makaronem....... można eksperymentować, zawsze wychodzi smaczne :D

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 250g makaronu wstążki lub ryżu
  • 400g wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 por
  • 0,5 cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 mały brokuł
  • 0,5 papryki czerwonej
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu (u mnie z kostki)
  • 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie

  1. Makaron (lub ryż) gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Wieprzowinę kroimy na cienkie paseczki. Przygotowujemy marynatę: mieszamy łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty lub pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Polewamy mięso, dokładnie mieszamy , przykrywamy folią odstawiamy na pół godziny.
  3. W tym czasie marchew kroimy w słupki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę i por w półplasterki, brokuł dzielimy na małe różyczki.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wrzucamy pojedynczo paski wieprzowiny, smażymy na mocnym ogniu ok 7-10 minut. Wyjmujemy mięso, oczyszczamy patelnię (u mnie z czosnku), dodajemy łyżkę zwykłego oleju, wrzucamy kolejno cebulę, por, marchew, brokuł i paprykę, podsmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy mięso i łyżkę sosu sojowego wymieszanego z mąką, dusimy do miękkości warzyw.
  5. Do miseczek układamy makaron (lub ryż) na górę warzywa z mięsem.
  6. Smacznego!
wieprzowina mięso warzywa makaron obiad kolacja chińszczyzna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze