Wieprzowina z czarną fasolą i pomarańczami

Czarna fasola, popularna w kuchni meksykańskiej ,w tym daniu łączy się z karkówką, chorizo, żeberkami, pomarańczami i ostrymi papryczkami .Całość podkręcają soczyste pomarańcze.

dania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)

Składniki:

  • 500 g czarnej fasoli namoczonej przez noc
  • 700 g karkówki
  • 250 g paprykowej kiełbasy typu chorizo
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki oleju
  • 4 liście laurowe
  • 2 suszone papryczki chili
  • 3/4 l bulionu mięsnego
  • 2–3 sparzone pomarańcze
  • sól
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka chipotle peppers w sosie adobo
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • łyżka posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki oliwy
  • gęsty naturalny jogurt grecki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Fasolę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Karkówkę i kiełbasę kroimy w niewielką kostkę, cebule drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
  • Żeberka rozdzielamy na pojedyncze kostki. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy cebulę, lekko rumienimy i przekładamy do garnka.
  • Ponownie rozgrzewamy patelnię, wrzucamy liście laurowe, obsmażamy karkówkę i żeberka. Zrumienione kawałki dorzucamy do garnka. Najpierw na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oleju, przesmażamy szybko posiekane chili i czosnek, dokładamy kiełbasę, smażymy 3 min i przenosimy wszystko do garnka.
  • Dokładamy fasolę i zalewamy bulionem. Dodajemy drobno otartą skórkę z 1 pomarańczy. Solimy. Dusimy na małym ogniu do momentu, gdy mięso będzie bardzo miękkie.
  • Mieszamy z koncentratem i posiekanymi chipotle, wyławiamy kości z żeberek. Serwujemy po 15 min. Pozostałe pomarańcze dokładnie obkrawamy ze skórki i ostrym nożem wycinamy segmenty.
  • Porwane na mniejsze kawałki mieszamy w misce z posiekanymi ziołami, oliwą i odrobiną soli. Do miski nakładamy gulasz, łyżkę jogurtu i sałatki pomarańczowej, podajemy z chlebem lub zrumienioną na suchej patelni tortillą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

>>> Bohaterem tego dania jest wędzone chipotle w sosie adobo, które zawsze mam w lodówce. To malutka puszka, która kryje ostrość oraz zapach i smak dymu. Można je wymienić na szczyptę węgierskiej wędzonej papryki i cynamonu, który w kombinacji z wędzonymi żeberkami godnie zastąpi meksykańską przyprawę. Ponieważ adobo ma w sobie nuty octowe, do garnka można śmiało dodać 2–3 łyżki octu jabłkowego.

Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy