Wieprzowina słodko-kwaśna

Ocena:

4.47 (194)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 400 kcal

Składniki:

  • 40 dag wieprzowiny
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 plasterki ananasa z puszki
  • strąk zielonej papryki
  • marchewka
  • cebulka dymka ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu
  • olej
  • sól, pieprz

Wieprzowina słodko-kwaśna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wieprzowinę pokroić w małą kostkę, posmarować sosem sojowym, obtoczyć w mące.
  • Ananasa osączyć, pokroić na małe kawałki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w małą kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w małą kostkę. Dymkę obrać, pokroić w krążki, szczypior posiekać. Czosnek obrać, posiekać.
  • Olej rozgrzać w woku lub na patelni, przesmażyć czosnek. Włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę, ananasa i dymkę ze szczypiorem, mieszając smażyć 5 minut.
  • Keczup wymieszać z 3 łyżkami zalewy ananasowej, wlać na patelnię, chwilę dusić, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne