Wieniec z kremem kokosowym

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Porcja: 400 kcal

Dodany przez:

Wieniec z kremem kokosowym

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • składniki na ciasto ptysiowe
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • szklanka mleczka kokosowego
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • łyżka żelatyny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kieliszek brandy

Przygotowanie

  1. Przyrządzić ciasto ptysiowe, nałożyć do szprycy, uformować wieniec o śr. 24 cm. Piec 20-25 min w temp. 220°C. Ciasto przekroić na pół.
  2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleczko kokosowe zagrzać z wiórkami (łyżkę odłożyć) i wlać do żółtek, stale mieszając. Dodać likier. Śmietanę ubić (łyżkę odłożyć).
  3. Podgrzać żelatynę. Bitą śmietanę i żelatynę delikatnie wymieszać z masą żółtkowo-kokosową.
  4. Czekoladę pokruszyć i stopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady wlać brandy i łyżkę śmietany, wymieszać. Wieniec napełnić ostudzonym kremem, przykryć, wierzch polać gorącą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
czekolada likier deser ciasto ptysiowe wiórki kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze