Wielkanocny żur na wędzonce

Tradycyjny żur na wędzonce.

dodany przez: qchenneinspiracje qchenneinspiracje

Zupy żurek żur dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 144 głosów)


Składniki:

  • * litr gotowego żuru w szklanej butelce (nie w plastiku)
  • * pęczek włoszczyzny
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 cebula
  • * wędzonka - ja użyłam boczku i wędzonej kiełbasy
  • * 2 listki laurowe
  • * majeranek
  • * sól
  • * 2 suszone grzybki
  • * 2 ziarenka ziela angielskiego
  • * 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • * jajka
  • * chrzan do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Obraną włoszczyznę zalewamy 4 litrami wody,dodajemy sól, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i grzyby. Stawiamy na minimalnym gazie. Nie może bulgotać, smaki mają się wydobywać powolutku.
  • 2. Wędzonkę kroimy w grube plastry, zesmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
  • Wkładamy do garnka.
  • 3. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i dodajemy do naszego wywaru.
  • 4. Całość ma się gotować powolutku na minimalnym ogniu aby nie bulgotało. Samki mają się wydobywać powoli.
  • 5. Po godzinie wlewamy przez sito żur z butelki, dodajemy majeranek i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
  • 6.Doprawiamy chrzanem i solą jeżeli jest taka potrzeba.
  • 7. Podajemy obowiązkowo z ugotowanym na twardo jajeczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy