Wielkanocny żur na bogato

Żur to tradycyjna zupa gotowana na wielkanocne śniadanie. Zakwas przygotowywany jest na mące żytniej razowej. Wielkanocny żur na bogato to jego wystawna wersja.

Dodany przez:

Zupy

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kilka kawałków dobrej białej kiełbasy
  • 4 kapelusze suszonych borowików lub podgrzybków
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • kilka plasterków wędzonego boczku, w miarę chudego
  • kilka ziemniaków
  • 1/2 l–3/4 l zakwasu na żur
  • kubeczek (200 ml) płynnej kremówki
  • do smaku: sól, pieprz, suszony majeranek, czosnek, tarty chrzan
  • jajka na twardo do podania
  • majeranek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy grzyby, ziele, pieprz i liście laurowe, zalewamy ok. 2 l wody. Stawiamy pod przykryciem na małym ogniu i parzymy (czyli nie dopuszczamy do zawrzenia, aby kiełbasy nie popękały) ok. 30 min. Zbieramy szumowiny, kiełbasy wyjmujemy i odkładamy.
  2. Cebule kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy i lekko złocimy. Dokładamy pokrojony w paski boczek, mieszamy aż zacznie się wytapiać. Kartofle obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. Razem z cebulą z boczkiem wrzucamy do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotujemy aż kartofle będą miękkie.
  3. Zakwas na żurek mieszamy z litrem zimnej wody, stale mieszając wlewamy do wywaru i nie przerywając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym  ogniu ok. 5 min.
  4. Śmietanę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy czosnek i chrzan, miksujemy dokładnie i mieszając, wlewamy do zupy, ponownie zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z zupą. Rozlewamy, do każdego talerza dokładamy cząstki jajka na twardo, dekorujemy majerankiem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: barszcz biały z białym serem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zakwas żur
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy