"Wielkanocny, domowy marcepan"

Cena sklepowego marcepanu przeraża, a można go tak łatwo zrobić w domu. ;)

Dodany przez:

"Wielkanocny, domowy marcepan"

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 250 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka waniliowego cukru pudru
  • 300 g białego cukru
  • 100 ml wody
  • szczypta barwnika w potrzebnym kolorze (ewentualnie)

Przygotowanie

  1. Migdały i cukier puder wsypujemy do dość wysokiej, najlepiej plastikowej miski.
  2. Na wierzch nakładamy folię spożywczą, obwiązujemy ją sznurkiem i robimy niewielką dziurkę (tak, tylko żeby zmieścił się blender). Orzechy mielimy na proszek.
  3. Do garnuszka z grubym dnem wsypujemy cukier, barwnik (niekoniecznie) oraz wlewamy 100 ml wody.
  4. Na niewielkim ogniu podgrzewamy syrop, przez chwilę mieszając.
  5. Podgrzewamy aż osiągnie mniej więcej 115 stopni. Następnie wyłączamy go i wlewamy do migdałów.
  6. Miksujemy jeszcze przez pięć minut, aż masa będzie jednolita. Odstawiamy do ostygnięcia. *
  7. Po przestygnięciu przekładamy marcepan na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut.
  8. Następnie owijamy folią spożywczą.
  9. Można go trzymać w lodówce nawet do kilku tygodni. ;)
  10. * Nie przejmujcie się, jeśli po ostygnięciu będzie przypominał skrystalizowany cukier. Wystarczy zwilżyć ręce i wyrobić. ;)
Wielkanoc deser wegetariańska dla dzieci migdały domowe przetwory
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze