Wielkanocny baranek

Baranek na stół wielkanocny. Przepis jest na JEDNĄ porcję, ale ja zrobiłam ich więcej. ;)

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 40g masła lub margaryny
  • 40g cukru
  • 80g mąki tortowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka olejku rumowego
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodając jajko, sól, cukier waniliowy. Ucierając na gładką masę dodawać mąkę tortową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 minut ustawiając formę spiętą sprężynkami w pozycji pionowej, tak by nie wyciekło ciasto.
cukier masło baranek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze