"Wielkanocne pesto z rzeżuchy"

Pyszne pesto, doskonałe do jajek i mięs na zimno.

PrzetworySosypestoPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 182 głosów)

Składniki:

  • spora garść rzeżuchy
  • 1 garść łuskanego słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli morskiej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 150 g startego wędzonego sera

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umytą rzeżuchę, natkę pietruszki oraz szczypiorek siekamy na drobno i wrzucamy do miseczki.
  • Dodajemy uprażone na suchej patelni, grubą sól morską, ząbki czosnku oraz ser.
  • Nieustannie miksując na gładką masę dolewamy oliwę z oliwek.
  • Po uzyskaniu gładkiego pesto przekładamy do szklanego słoiczka.
  • Idealne do nadziewanych twarogiem jajek lub wielkanocnych mięs.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy