Wegetariański pasztet z soczewicy

Wegetariański pasztet z soczewicy to bardzo zdrowe i uniwersalne danie.

Ocena:

(średnia 4.45 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy

    4 sztuki suszonych pomidorów w zalewie olejowej

    2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

    1 mała cukinia

    2 cebule

    2 ząbki czosnku

    50 g twardego owczego sera pecorino romano lub parmezanu

    3 jajka
3 łyżki kaszy manny
    
1 łyżka majeranku

    pieprz czarny do smaku

    szczypta kminu rzymskiego

    szczypta suszonej kolendry
    
2 łyżki mieszanki ziaren: dynia, sezam, len, słonecznik

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wegetariański pasztet z soczewicy to pyszny i zdrowy zamiennik popularnego dania. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, podany na ciepło jako element obiadu lub jako składnik lunchboxa.

    Właściwości soczewicy

    Soczewica to warzywo strączkowe, które jest jednym z głównych źródeł białka w diecie wegan i wegetarian. W połączeniu ze zbożowymi produktami, stanowi kompletne źródło aminokwasów. To warzywo zawiera bardzo dobrze przyswajalne białko! Oprócz tego, soczewica ma w sobie mnóstwo potasu oraz kwasu foliowego, a także błonnika. Najwięcej wartości odżywczych mają kiełki soczewicy. W zależności od rodzaju, gotujemy ją 15-45 minut. Większości odmian nie musimy wcześniej namaczać, ale warto dokładnie przepłukać ją zimną wodą przed gotowaniem.

    Wykonanie

    Soczewicę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Na szklankę soczewicy dajemy 2 szklanki wody. Odcedzamy. Studzimy. Przekładamy do malaksera, dodajemy suszone pomidory, obraną cebulę i czosnek, miksujemy na miazgę. Wykładamy masę do miski. Cukinię myjemy, ale nie obieramy ze skóry, ścieramy na tarce o grubszych oczkach, jeśli jest bardzo soczysta, odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do masy, wbijamy jajka, wsypujemy wszystkie przyprawy do smaku, suchą mannę oraz starty drobniutko ser, mieszamy dokładnie łyżką do połączenia. Masę wykładamy do prostokątnej formy o pojemności około 1 litra, wygładzamy łyżką, na wierzchu posypujemy ziarnami. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy około 40-45 minut, w temp 180 stopni. Po upieczeniu pasztet studzimy i kroimy na plastry.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy