Wegetariański bigos z pieczarkami

Przepis na wegetariański bigos jest czasochłonny, ale prosty. Jarska wersja tradycyjnej potrawy jest bardzo smaczna i aromatyczna. Idealna na świąteczny stół, ale nie tylko.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg białej kapusty
    1 kg kiszonej kapusty
    1 jabłko
    1 szkl. soczewicy
    garść suszonych śliwek
    garść suszonych grzybów
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    300 g pieczarek
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    100 ml wódki
    1/2 l bulionu warzywnego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    3-4 goździki
    1 łyżeczka tymianku
    kilka ziaren gorczycy
    sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby namaczamy na noc. W dużym garnku blanszujemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, na sporej ilości oleju.

    Dodajemy poszatkowaną białą i kiszoną kapustę oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Zalewamy 1/2 l bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy suszone grzyby i śliwki, przyprawy, wódkę oraz przecier pomidorowy. Na koniec dodajemy soczewicę i pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki. Gotujemy bigos przez kilka godzin, aż składniki będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku.

    Na filmie przedstawiamy nieco inną wersję bigosu.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy