Roślinna wersja popularnego przepisu na fasolkę po bretońsku do pyszny, pełen witamin pomysł na pełnowartościowy posiłek. Pikantne danie doskonale sprawdzi się jako obiad lub ciepła przekąska na imprezie.
(średnia 4.51 z 185 głosów)
2 szklanki białej fasoli
6 pomidorów
2 cebule
2 marchewki
1 ząbek czosnku
chili
olej
2 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości. Marchewki obieramy, gotujemy do miękkości i kroimy w grubą kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Połowę z nich blendujemy na sos, a połowę kroimy w kostkę. Cebulkę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na szklisto na oleju. Pomidory i marchewkę wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy przez 10-15 min. Przed podaniem wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Do dania możemy dodać również pokrojoną w kostkę dynię lub cukinię. Doskonale smakuje posypane szczypiorkiem lub siekaną natką pietruszki.
Komentarze