Wegetariańska fasolka po bretońsku

Roślinna wersja popularnego przepisu na fasolkę po bretońsku do pyszny, pełen witamin pomysł na pełnowartościowy posiłek. Pikantne danie doskonale sprawdzi się jako obiad lub ciepła przekąska na imprezie.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.51 z 185 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli
    6 pomidorów
    2 cebule
    2 marchewki
    1 ząbek czosnku
    chili
    olej
    2 liście laurowe
    3-5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    sól i pieprz

Rodzaj diety:

Wegetariańska fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Fasolę moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości. Marchewki obieramy, gotujemy do miękkości i kroimy w grubą kostkę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Połowę z nich blendujemy na sos, a połowę kroimy w kostkę. Cebulkę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na szklisto na oleju. Pomidory i marchewkę wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy przez 10-15 min. Przed podaniem wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie.

    Do dania możemy dodać również pokrojoną w kostkę dynię lub cukinię. Doskonale smakuje posypane szczypiorkiem lub siekaną natką pietruszki.


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy