Ten przepis na ciasteczka owsiane to zdrowa alternatywa dla wielbicieli słodyczy. Wegańskie i całkowicie pozbawione cukru idealnie nadadzą się na deser lub przekąskę.
(średnia 4.48 z 155 głosów)
150 g płatków owsianych
100 g wegańskiej margaryny
70 g syropu z agawy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina cynamonu i mielonej wanilii
do posypania: sezam
Mielimy płatki owsiane. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy margarynę i mieszamy ją z syropem. Suche składniki mieszamy z mokrymi na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 45 min. Następnie z ciasta formujemy rulon i kroimy go na krążki o grubości ok. 5 mm. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je ziarnami sezamu
Komentarze