Wegańskie ciastka owsiane bez cukru

Ocena:

4.48 (155)

Ten przepis na ciasteczka owsiane to zdrowa alternatywa dla wielbicieli słodyczy. Wegańskie i całkowicie pozbawione cukru idealnie nadadzą się na deser lub przekąskę.

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
    100 g wegańskiej margaryny
    70 g syropu z agawy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    odrobina cynamonu i mielonej wanilii
    do posypania: sezam

  • pestki dyni
  • siemię lniane

Wegańskie ciastka owsiane bez cukru - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mielimy płatki owsiane. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuszczamy margarynę i mieszamy ją z syropem. Suche składniki mieszamy z mokrymi na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 45 min. Następnie z ciasta formujemy rulon i kroimy go na krążki o grubości ok. 5 mm. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je ziarnami sezamu

  • siemienia mielonego i pestkami dyni. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne