Tort naleśnikowy z mięsem warzywami

Ocena:

4.5 (155)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Szybki sposób na smaczny i sycący obiad!

Składniki:

  • NALEŚNIKI:
  • - mąka - 1 szklanka
  • - mleko - 200 ml
  • - woda gaz. - 50 ml
  • - jajko - 1 szt
  • - olej - 2 łyżki
  • - proszek - 1 łyżeczka
  • - sól - szczypta
  • FARSZ:
  • - mięso mielone - 300 g
  • - cukinia - 1 szt
  • - pomidor - 2 szt
  • - szczypiorek - 1 pęczek
  • - cebula - 1 szt
  • - cebula czerwona -1 szt
  • - ser żółty - 100 g
  • DODATKOWO:
  • - oliwa - 50 ml
  • - sól , pieprz

Tort naleśnikowy z mięsem warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • NALEŚNIKI:
  • Składniki dokładnie mieszamy i smażymy duże , cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
  • Odkładamy w ciepłe miejsce.
  • FARSZ:
  • Mięso mielone ( u mnie zmielona łopatka ) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju – ciągle mieszamy , uważając , by się nie przypaliło.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Cukinię myjemy , obieramy ze skórki ( jeśli ma cienką , nie musimy tego robić 0 i kroimy w półplasterki.
  • Cebule kroimy w piórka.
  • Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy cebule , a po chwili cukinię.
  • Delikatnie mieszając smażymy ok. 10 minut.
  • Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory.
  • Farsz doprawiamy do smaku solą i pierzem.
  • CAŁOŚĆ:
  • Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy.
  • Na spód układamy naleśnik.
  • Pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa i warzywnym farszem.
  • Posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
  • Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i ponawiamy układanie farszu aż do wyczerpania składników.
  • Całość wkładamy do nagrzanego na 160 C piekarnika na ok. 15 minut.
  • Zajadamy gorące!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne