Wegański,bezglutenowy tort czekoladowy z owocem mango

Zdrowsza wegańska wersja tortu

dodany przez: aga30 aga30

Ciasta torty Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.39 z 162 głosów)


Składniki:

  • 230 g mąki ryżowej
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4-6 kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego zaparzone 4 łyżkami wrzącej wody
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 ml płynnego oleju kokosowego
  • 30 ml syropu z agawy ( lub więcej ...)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 300 ml soku z pomarańczy lub mleka roślinnego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • Masa "czekoladowa"
  • pół dojrzałego awokado
  • 2 dojrzałe banany
  • 4-5 kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 6 daktyli
  • Pokrojone mango
  • Do dekoracji
  • truskawka,mango i wegańska czekolada

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Osobno mieszamy składniki suche i mokre
  • następnie do masy dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy na gładką masę. W tym momencie proponuje sprawdzić czy masa jest dostatecznie słodka. W razie potrzeby dodać syrop z agawy.Powstałą masę rozlewamy na dwie tortownice o średnicy 21 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 45 min
  • aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu czekamy aż blaty ostygną w tym czasie możemy zrobić masę czekoladową.
  • Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę
  • w razie potrzeby dodajemy brązowy cukier lub syrop z agawy.
  • Blat ciasta smarujemy masą czekoladową na to układamy pokrojone mango i kładziemy następny blat ciasta.Na wierzch tortu nakładamy resztę masy czekoladowej ,wyrównujemy i dekorujemy owocami i wiórkami wegańskiej czekolady.

Porady

Wypróbuj też przepis na tort lodowy z czekoladą
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy