Wegańska tarta ze szparagami

Wegańska tarta ze szparagami to świetny pomysł na obiad. Jest prosta w przygotowaniu i pełna witamin.

Ocena:

(średnia 4.5 z 193 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    150 g margaryny
    1 łyżka zimnej wody
    sól

    Nadzienie:
    250 g tofu
    120 ml wegańskiego jogurtu
    sok z 1/2 cytryny
    1/4 szklanki mleka roślinnego
    5 łyżek płatków drożdżowych
    pęczek szparagów
    sól

  • pieprz
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    kiść pomidorków koktajlowych

Kroki wykonania:

  • Tarty można przygotować w 8 małych foremkach lub w jednej dużej

  • o średnicy ok. 28 cm.

    Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masło. Rozkruszamy je w dłoniach

  • mieszając z mąką. Gdy zaczną powstawać grudki ciasta
  • dodajemy odrobinę wody i sól. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę (lub formy). Nierówne brzegi przycinamy. Formę z ciastem wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wysypujemy na  nią fasolę lub ryż
  • aby obciążyć spód tarty. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta folię z fasolą
  • podkręcamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim szparagi

  • aby lekko zmiękły. Tofu
  • jogurt
  • mleko i płatki drożdżowe blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do upieczonej tarty wlewamy masę do 3/4 wysokości rantów ciasta. Na niej układamy blanszowane i pokrojone na krótsze części szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Zobacz też: tarta z brokułami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy