Wegańska panna cotta z sosem

Panna cotta to klasyk kuchni włoskiej. Deser ten możemy zrobić też w wersji wegańskiej - używając mleka migdałowego i śmietanki kokosowej. Całość zetknie nam agar agar, czyli wegańska "żelatyna".

panna cotta

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 164 głosów)

Składniki:

  • 250 ml mleka migdałowego (słodzonego)
  • 250 ml śmietanki kokosowej (z puszki)
  • pół łyżeczki agaru (agar-agar – wegańska "żelatyna" pozyskiwana z morskich glonów – krasnorostów)
  • laska wanilii (nie pomijamy i nie zamieniamy)
  • 75 g cukru
  • na sos: 10 dag świeżej żurawiny
  • 125 ml soku z granatu
  • 2–3 łyżki cukru żelującego 1:3
  • do dekoracji: ziarna granatu
  • pistacje
  • migdały
  • liście mięty

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko i śmietankę mieszamy w rondelku z agarem (warto najpierw odlać trochę mleka i rozetrzeć z nim agar na papkę
  • aby uniknąć później grudek)
  • a następnie z ziarenkami wyskrobanymi ze strąka wanilii i cukrem. Stawiamy na ogniu
  • doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu
  • cały czas mieszając
  • gotujemy jeszcze ok. 5 min.
  • Przelewamy przez drobne sitko (koniecznie!) do silikonowych foremek
  • plastikowych kubeczków lub filiżanek. Kiedy masa ostygnie
  • wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
  • Żurawinę miksujemy w blenderze i przecieramy przez sitko. Mieszamy w rondelku z sokiem z granatów
  • zagotowujemy
  • dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze 1–2 min.
  • Nasze panna cotty wykładamy na talerze
  • polewamy zimnym sosem (jeśli za bardzo zgęstnieje
  • rozrzedzamy odrobiną ciepłej wody)
  • posypujemy obficie ziarnami granatu
  • orzechami i migdałami
  • dekorujemy listkami mięty.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019

Porady

Zobacz też: Vegan Ramen Shop - zupy nie tylko dla wegan

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 420 min.
Panna Cotta
Panna Cotta

kubulekkk

Panna Cotta