Wątróbka z jabłkami

Typowe danie polskie

dania mięsnewątróbka

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 170 głosów)

Składniki:

  • 50 dkg wątróbki drobiowej,
  • 2 kwaśne i twarde jabłka,
  • 2 cebule,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wątróbkę umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Obsmażyć szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnuszka. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w księżyce jabłka i poddusić chwilę, by jabłka zaczęły mięknąć. Wrzucić do garnka z wątróbką, lekko podlać całość wodą. Posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę majeranku. Dusić ok. 20-30 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy