Warzywny tort - sałatka

Bardzo smaczna i pięknie się prezentująca sałatka

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • ok 10 ziemniaków
  • 5 marchewek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g wędzonego żółtego sera
  • duży słoik pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula dymka
  • słoik majonezu
  • przyprawa gyros, sól i pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości, cedzimy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy są już zimne, obieramy je i kroimy: marchewkę na małe słupki a ziemniaki w kostkę. Kurczaka oczyszczamy z żyłek, kroimy na małe kawałki i przyprawiamy gyrosem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka smażymy na oleju.
  2. 2. Ogórki kiszone kroimy na drobną kostkę i przekładamy na sitko po to, aby woda z nich obciekła. Pieczarki cedzimy na sitku, a ser żółty mielimy w blenderze lub trzemy na tarce. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy folią spożywczą i zaczynamy układanie warstw:
  3. I. Pieczarki z koperkiem, a na to ziemniaczki. Dokładnie uciskamy warstwę, najlepiej talerzem lub łopatką do naleśników i smarujemy majonezem.
  4. II. Następnie układamy kurczaka, dociskamy i smarujemy majonezem.
  5. III. Na kurczaka kładziemy ogórka kiszonego, cebulę dymkę i majonez.
  6. IV. Kolejna warstwa to pokrojona w słupki marchewka i majonez.
  7. V. Na sam koniec wysypujemy żółty ser i dokładnie ugniatamy.
  8. 3. Tak przygotowaną sałatkę zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy sałatka jest już gotowa do wyjęcia kładziemy na jej wierzch talerz i obracamy ją do góry nogami. Delikatnie odpinamy bok tortownicy, a następnie ściągamy jej górę i całą folię.
Śniadanie warzywa sałatka przekąska kolacja tort warzywny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze