Warzywne curry z zielonej soczewicy i batata

Pożywne, warzywne danie typu curry. Dodatek soczewicy i batata sprawi, że to sycąca propozycja na obiad lub kolację.

Dodany przez:

curry z soczewicy i batata

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 250 g batatów (1 bulwa)
  • około 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • pieprz cayenne według uznania
  • sól do smaku
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Dodaj czosnek, imbir, kmin rzymski, kurkumę, przyprawę curry, pieprz cayenne i chwilę wszystko podsmaż . Wsyp ugotowaną soczewicę zielony groszek i batata pokrojonego w kostkę. Do całości wlej sos pomidorowy (w razie potrzeby dolej wody). Duś kolejne 10-15 minut lub do czasu, aż batat będzie miękki.
warzywa soczewica curry batat
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy