Warzywa z szynką w galarecie

Tym razem w galarecie zatapiamy warzywa z szynką. Do tego odrobina sosu tatarskiego.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 15 dag różyczek brokułów
  • 15 dag różyczek kalafiora
  • 15 dag mrożonego groszku
  • sól
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • 3 łyżki żelatyny
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 20 dag gotowanej szynki w plastrach
  • mała puszka kukurydzy

Przygotowanie

  1. Różyczki brokułów i kalafi ora oraz zielony groszek blanszujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Osączamy. Marchew kroimy w plasterki, obrany seler w sporą kostkę i gotujemy w posolonej i osłodzonej wodzie, osączamy.
  2. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do bulionu, mieszamy i lekko podgrzewamy. Formę („żebrowaną” – klasyczną) na babę wykładamy plastrami szynki, na to warstwami układamy marchewkę, seler, brokuły, kalafior, groszek i kukurydzę.
  3. Całą formę zalewamy bulionem, odstawiamy, aby ostygła. Po czym wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Podajemy z sosem tatarskim.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

W staropolskiej kuchni: nóżki w galarecie w zależności od regionu zwano studzieniną lub trzęsionką. Wraz z modą na kuchnię francuską zaczęto przygotowywać wyrafinowane pikantne galarety i wówczas nazywano je auszpikami.
 

warzywa szynka galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze