zapiekane warzywa po prowansalsku

Ocena:

4.46 (197)

Przepis na zapiekane warzywa po prowansalsku jest bardzo prosty. To doskonała propozycja na pożywny, wegański obiad.

Składniki:

  • 1 duży burak czerwony
    1 batat
    spory kawałek dyni
    2 korzenie pietruszki
    2 marchewki
    1 cukinia
    1 bakłażan
    100 g pomidorków koktajlowych
    2 ząbki czosnku
    pół papryki żółtej
    pół papryki czerwonej
    8 pieczarek
    1/5 szklanki oleju ryżowego
    sól himalajska i mielony kolorowy pieprz
    pół opakowania suszonych ziół prowansalskich
    kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu (opcjonalnie)

Zapiekane warzywa po prowansalsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek rozdzielamy na pojedyncze ząbki (nie obieramy z łupiny) a warzywa kroimy na duże kawałki. Wszystko umieszczamy w dużej misce, polewamy olejem i posypujemy ziołami. Warzywa dokładnie mieszamy rękami. Wysypujemy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez 30-45 min. Podczas pieczenia warto kilkakrotnie przemieszać warzywa, wtedy będą dobrze wypieczone z każdej strony.

    Przepis nadesłała Kasia Szczepańska

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne