Przepis na zapiekane warzywa po prowansalsku jest bardzo prosty. To doskonała propozycja na pożywny, wegański obiad.
(średnia 4.46 z 197 głosów)
1 duży burak czerwony
1 batat
spory kawałek dyni
2 korzenie pietruszki
2 marchewki
1 cukinia
1 bakłażan
100 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
8 pieczarek
1/5 szklanki oleju ryżowego
sól himalajska i mielony kolorowy pieprz
pół opakowania suszonych ziół prowansalskich
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu (opcjonalnie)
Czosnek rozdzielamy na pojedyncze ząbki (nie obieramy z łupiny) a warzywa kroimy na duże kawałki. Wszystko umieszczamy w dużej misce, polewamy olejem i posypujemy ziołami. Warzywa dokładnie mieszamy rękami. Wysypujemy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez 30-45 min. Podczas pieczenia warto kilkakrotnie przemieszać warzywa, wtedy będą dobrze wypieczone z każdej strony.
Przepis nadesłała Kasia Szczepańska
Komentarze